2352_head.jpg
croppedimg_66954015.jpeg
croppedimg_455279231.jpeg
croppedimg_380091116.jpeg


Vajon milyen összfüggés van az Anna-bál és a szívhalászat között?


Tudja hogyan kezdődött a balatonfüredi Anna-bálok története?


Az első Anna-bált 1825.július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lányának Anna-Krisztina tiszteletére.

A település központjában álló, 1798-ban copf stílusban épült épületben rendezték meg az első bált,
ahol Anna megismerkedett későbbi férjével Kiss Ernővel. 


Minden évben az Anna naphoz legközelebb eső szombaton tartották meg az Anna-bált.
A 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartozott, ahol az ország legjelentősebb művészei, politikusai, közéleti szereplői találkoztak.


Világháború alatt és közben a bál veszített jelentőségéből, végül 1954-ben ismét megrendezték az Anna-bált, majd 1957-től felújított egykori Kúraszalon, később Szanatórium színházterme adott otthont, az ismételten évekenti megrendezett bálnak. A hagyományok szerint Eris aranyalmájával jutalmazzák a bál királynőjét, a két udvarhölgyet pedig Rotschild illetve Aponyi mintával díszített herendi vázát kap ajándékba.


A bálon és kisérő rendezvényein, mint például a Krúdy Gyula novellájára épülő balatoni szívhalászaton, amikor is egy hajó fedélzetéről a vízbe dobott fa szíveket kell kihalászni, a hullámok közül, most már évek óta több ezren vesznek részt. 


Az Anna-bál napjainkban a város egyik legfontosabb eseménye, jelentős idegenforgalmki vinzerővel bír és meghatározó része a Balatonfürderől kialakított képnek.



Az idei évi Anna-bál 2016. július 23-án kerül megrendezésre!





osszestermek



A cégünk adatokat nem tárol, harmadik félnek személyes adatokat nem ad át,
hírlevelet, DM levelet nem készít és nem fogad.